De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) bedroeg in mei 0,0 procent, maakt CBS bekend. Ook in april waren goederen en diensten gemiddeld even duur als een jaar eerder.

Prijsontwikkeling van pakketreizen drukt inflatie
Pakketreizen waren in mei ruim 8 procent goedkoper dan een jaar eerder. Vooral voor bestemmingen als Turkije, Griekenland en Egypte hoefden consumenten minder te betalen. Dit had een verlagend effect op de inflatie. De prijsontwikkeling van andere goederen en diensten had een opwaarts effect, waardoor de inflatie in mei per saldo hetzelfde was als in april.

Inflatie zonder energie, voeding, alcohol en tabak daalt licht
Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterk fluctueert en de prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. De inflatie volgens deze maatstaf is in mei gedaald naar 0,5 procent. In april was dit nog 0,6 procent en in maart 1,3 procent.

Inflatie in Nederland lager dan in de eurozone
Naast de consumentenprijsindex (CPI) stelt CBS ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) samen.

De inflatie in Nederland volgens de HICP is in mei net als in april uitgekomen op -0,2 procent. De inflatie in de eurozone steeg van -0,2 procent in april naar -0,1 procent in mei. Daarmee komt de inflatie in Nederland voor het eerst sinds januari 2016 weer onder het niveau van de eurozone.

De HICP houdt in tegenstelling tot de CPI geen rekening met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de prijsontwikkeling van huurwoningen. Omdat de huurstijging hoger is dan de gemiddelde prijsstijging van andere goederen en diensten, komt de Nederlandse inflatie volgens de CPI op dit moment iets hoger uit dan volgens de HICP.

 

Bron: CBS